Thursday, March 24, 2011

Free Call: Разработчици на софтуер с отворен код създадоха свободен аналог на Skype

Разработчиците на софтуер с отворен код от GNU.org анонсираха софтуера GNU Free Call, който представлява клиент за интернет телефония, предназначен да работи чрез IP-протокола. Според предназначението си, програмата би могла да се конкурира със Skype, въпреки че трябва да се признае, че в техническо отношение Skype е много по-съвършена. Въпреки това разработчиците твърдят, че и Free Call може да организира гласова комуникация през интернет и да предостави базовите функции, които има Skype.

Към основните предимства на разработката създателите й причисляват на първо място отворения код, който дава възможност на всеки сам да се убеди, че няма "задни вратички"; на второ място те поставят минималните й изисквания откъм системни ресурси, както и стабилността на програмата, а на трето място - липсата на необходимост от организиране на централен комутиращ сървър и доставчик, който да предоставя услугата за телефония.

Вместо последното, GNU Free Call е "самоорганизираща се комбинирана мрежа за позвънявания", която я прави неуязвима в случай на отказ на някой от възлите. Тук организацията на системата е такава, че се използват множество равнопоставени възли, работещи чрез различни интернет канали. За организиране на такава система софтуерът използва стандартизирания протокол SIP (Session Initiation Protocol), даващ възможност за изграждане на мрежа без централен комутатор.

Отворената система за интернет телефония е базирана на демонстираната по-рано разработка GNU SIP Witch, представляваща VoIP-сървър, работещ без централен комутатор. Тази програма беше реализирана в някои Linux дистрибуции, по-специално Ubuntu и Fedora, както и в BSD системи.

В бъдеще разработчиците на приложението възнамеряват да пуснат и мобилна версия на софтуера, както и да предложат по-добре защитена версия на проекта, която ще поддържа криптиране и използване на прокси сървъри за VoIP.

No comments:

Post a Comment

Share This: