Thursday, March 24, 2011

Google Docs въведе чат при групово редактиране на документите

От тази седмица в Google Docs вече съществува нова характеристика – групова дискусия (чат), интегрирана с Gmail, предоставяща възможност за обсъждане промените по даден документ, когато върху него работят съвместно двама или повече потребители.

До преди въвеждането на новата характеристика, коментарите бяха записвани вътре в самия документ, както във всяка текстообработваща програма (word processor).

Новата характеристика въвежда бутон „Discussion” в горната част на страницата. При click върху него се отваря падащ прозорец с чат, в който всеки коментар е със записана датата и времето, в които е направен, както и е със снимката и името на автора му.



Потребителите също така могат да отбелязват коментарите като разрешен проблем, както и да ги коригират след като са направени.

В допълнение към чата, всички коментари, направени вътре в документа, също са добавяни автоматично към потока на дискусията.

Коментарите могат да бъдат лично отправяни към конкретен потребител посредством символа @, поставян пред името му.

Възможно е новата характеристика да не бъде налична веднага за всички потребители. Скоро трябва да бъде налична и в Google Apps for Business.

С новата възможност за групово редактиране, Google Docs конкурира Sharepoint – пакетът от инструменти за съвместна работа на Microsoft и се доближава до MS Office, от които значително изостава по отнешение на характеристики все още.

No comments:

Post a Comment

Share This: