Saturday, February 26, 2011

Поредната антитръстова жалба срещу Google

Европейската комисия започна поредното разследване срещу IT магнатите от Google. От ЕС ще трябва да преценят дали компанията е в нарушение с антитръстовите закони и дали поведението й ограничава свободната и лоялна конкуренция.

Жалбата до Европейската комисия е подадена от 1plusV. Това е френска компания, специализираща в областта на търсачките. Според нея и според написаното в оплакването Google постоянно извършва действия, които възпрепятстват по-малките си конкуренти да генерират приходи, тъй като интернет групата злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара на търсене.

Всъщност 1plusV е собственик на френската търсачка eJustice.fr. Тя се явява една от подалите жалба срещу Google през ноември миналата година. С още две по-малки и тепърва разрастващи се компании 1plusV обвиняват интернет гигантите в това, че дискриминира в резултатите си при търсене сайтовете на фирми, предлагащи конкурентни на нейните услуги.

Новата антритръстова жалба, подадена до Европейската комисия, посочва и нови нарушения на Google. Те продължават да са си от същото естество – злоупотреба с господстващо положение и поведение, създаващо условия за нелоялна конкуренция. В оплакването се подчертава няколкократно, че Google са изтрили от резултатите си eJustice.fr и 1plusV. Отговорът на IT магнатите съдържаше обяснение, че показването на техните резултати в търсачката се базира на рангова система – тези резултати зависели от значимостта на дадена страница и на нейната популярност сред онлайн аудиторията.

От Google се и оправдаха, че не веднъж са отправяли предложения към стотица сайтове за подпомагането им, за да станат по-известни за потребителите. Интернет гигантите добавиха и, че са наясно с европейските закони срещу нелоялна конкуренция и злоупотребата с господстващо положение. Нещо повече – Google твърдят, че ЕК е наясно с техния бизнес модел – но това не означава, че компанията не би изразила готовност да промени някои от стратегиите си, за да задоволи и законотворците, и потребителите си.

No comments:

Post a Comment

Share This: