Saturday, February 26, 2011

Немско приложение за iPhone показва локации, достъпни за хора в инвалидни колички

Раул Краутхаузен, който е в инвалидна количка от дете, споделя негативно мнение за услугите, които Германия предлага за хората с физически увреждания. Според него услуги, като специалните таксита и доставките на хранителни продукти, нерядко са покровителствени и го изолират още повече.

За това той поема нещата в свои ръце, като създава wheelmap.org – приложение за iPhone и уеб сайт на английски и немски, които позволяват на потребителите да споделят класации и съвети относно достъпността на магазини, барове и други места.

„Искам да бъда подвижен и да не завися от това, кога дадена транспортна фирма ще има време да ме вземе”, споделя Раул. Оказва се, че не само той се чувства по този начин. Сайтът получава 300 нови потребителски рейтинги дневно и към този момент дава информация за около 30 000 локации. Около 80% от коментираните места са в Германия, но базата данни бавно се разраства и към градове като Лондон и Ню Йорк.

„Целта на Wheelmap.org е да помага на хората с физически увреждания да научават за места, които са достъпни за тях”, допълва още създателят на сайта.

Според Краутхаузен успехът на Wheelmap се дължи на достъпността му чрез iPhone апликация, както и на т.нар. „Wiki принцип” – идеята, че всеки може да допринесе за развитието на сайта. Потребителите могат да класират локации без да се регистрират, но трябва да го направят, ако искат да добавят специални коментари.

No comments:

Post a Comment

Share This: