Friday, April 22, 2011

Apple изпревари Nokia по приходи от продажби на телефони

Apple Inc. изпревари Nokia Corp и стана най-големият търговец в света на мобилни телефони по показател продажби. Това съобщиха в четвъртък изследователите на пазара от Strategy Analytics, след като двете компании оповестиха финансовите си данни.

„Пресметнахме, че приходите на Apple от продажби на едро на нейното подразделение, отговарящо за телефона iPhone, са 11,9 млрд. долара за първото тримесечие на 2011 г.”, съобщи старши анализаторът от Strategy Analytics Алекс Спектър. „За първи път Apple изпреварва Nokia, която е отчела много по-ниски приходи от продажби на едро в размер на 9,4 млрд. долара”, допълни той.

От анализаторската компания отбелязват, че Apple е завладяла този пазарен дял за по-малко от четири години.

„Патентованата екосистема на Apple, състояща се от хардуер, софтуер и услуги се оказа изключително популярна и извънредно печеливша”, обясни директорът на Strategy Analytics Нийл Моустън.

Nokia остава най-големият производител на мобилни телефони в света от гледна точка на доставките, показват данните. Доставките на мобилни устройства на Nokia са се повишили с 1% през първото тримесечие до 108.5 милиона, докато Apple е продала 18,6 млн. устройства iPhone за същия период.

Продажбите на Apple се изстреляха във висините след като тя пусна своя iPhone, което от своя страна стимулира и продажбите на другите устройства на компанията, като iPod и таблета iPad. Обратно, пазарният дял на Nokia се свива, докато тя се опитва да въведе операционна система, която да може да се конкурира с интерфейса на Apple. През февруари Nokia съобщи, че операционната й система Symbian ще бъде заменена от Windows на Microsoft Corp като основна система за смартфоните й. Въпреки това, компанията очаква преходът към Windows да отнеме около две години.

Базираната в Бостън Strategy Analytics отбелязва, че конкурентите на Apple й "дишат във врата", особено тези, които използват операционната система Android на Google Inc. Анализаторите очакват броят на телефоните, работещи под Android, да надмине тези с операционната система на Apple до края на 2011 г. Според Strategy Analytics партньорството на Nokia с Microsoft също би могло да бъде заплаха за доминиращата позиция на Apple на пазара на мобилни телефони.

No comments:

Post a Comment

Share This: