Friday, April 22, 2011

iPhone следи тайно местоположението на притежателя си

Епълските устройства iPhone и iPad 3G тайно следят и записват местоположението на своите собственици. Това е било установено при специално изследване, предаде BBC.

Информацията за местата и времето, по което човек е бил там се събирала в скрит файл, който се съхранява в устройството под некодирана форма. Това са разкрили специалистите по цифрова сигурност Аласдар Алън и Пит Уордън.

Всеки, който притежава необходимия софтуер може да източи от дадено устройство информацията за всички места, където е ходил неговият собственик, твърдят специалистите. От Apple все още не са коментирали това разкритие. Засега няма данни за наличието на механизъм, който да изпраща файлът с информацията на трети страни, но това не значи, че такъв не съществува.

За първи път информацията за разкритието е била публикувана в британския вестник Guardian. Новината идва като гръм от ясно небе за потребителите, които използват мобилните устройства iPhone и iPad 3G. Джаджите не дават никакви видими индикации, които могат да подскажат на собственика, че информацията за неговото местоположение се записва в специален лог.

Специалисти по сигурността са разгледали условията за ползване, които поставя Apple на своите клиенти и според тях практиката на тайно записване на местоположенията не е в разрез с указанията.

Авторите на откритието са заявили, че следенето на потребителите е въведено напълно умишлено и преднамерено. Това е станало през месец юни 2010 година с поредното обновяване на мобилната операционна система iOS.

No comments:

Post a Comment

Share This: