Friday, April 22, 2011

Щатски полицаи ровичкат в чужди смартфони по време на рутинни пътни проверки

Полицията в щата Мичиган има практиката да разглежда съдържанието на смартфоните, които притежават хората, намиращи се в коли, спрени за рутинни пътни проверки. Полицаите разглеждали информацията в адресната книга, снимките, текстовите съобщения и дори геолокационната история, предаде Mobiledia. Това повдига въпроси за личната неприкосновеност в дигиталната ера.

Сдружението за защита на граждански права ACLU обвини мичиганската полиция, че извлича лична и неприкосновена информация от телефоните на хората в нарушение на четвъртата поправка в конституцията на САЩ. Има данни, че органите на реда използвали и специализирани устройства, които позволяват достигането до защитена с парола информация.

„Мобилните телефони съдържат информация, която според много хора е лична и неприкосновена от полицията и други правителствени агенции. Ако полицията разглежда информацията в телефоните директно на пътя, тогава има реална опасност от злоупотреби.”, е мнението на Марк Фанчър, който е адвокат на ACLU.

От личните смартфони лесно може да бъде извлечена информация за религиозните предпочитания и политическите пристрастия на рутинно проверяваните граждани, което е силно нежелателно. В законовата уредба на САЩ има неясноти заради наредби, които не са актуални на днешното ниво на технологичното развитие. Полицията се възползва от тези неясноти и пропуски за да получи колкото се може повече информация.

По летищата в САЩ също се претърсват лаптопи и телефони рутинно, без никакви конкретни причини.

No comments:

Post a Comment

Share This: