Friday, April 22, 2011

Skype отстрани критичната уязвимост в приложенията за Android

Skype отстрани критичната уязвимост в приложението за смартфони и таблети, базирани на операционната система Android. В официалния магазин за приложения Android Market се появи актуализирана версия на клиента за IP телефония, пише техноблогът Electronista.

В новата версия на приложението разработчиците са "запушили" установената преди седмица "дупка". През нея хакерите можеха да получат достъп до личните данни на потребителите, включително до потребителското им име, адреса на електронната им поща и историята на кореспонденцията им в Skype.

Тази уязвимост беше открита при тестовете на ранната бета версия на клиента за операционната система Android с поддръжка на видео разговори. По-късно обаче редакторът на блога Android Police, открил уязвимостта, установил още, че тя присъства и в официалната версия на Skype, предлагана в Android Market.

Оказало се, че мобилното приложение съхранява всички лични данни на потребителите в споделена папка, достъпът до която е свободен. Така при хакване или кражба на смартфон или таблет, на който е инсталирано приложението Skype, атакуващите могат без разрешението на потребителя да получат достъп до тези данни.

Skype най-популярната услуга за IP телефония и видео. Освен компютърното приложение са достъпни и мобилни версии на Skype, в частност за платформите iOS и Android.

No comments:

Post a Comment

Share This: