Friday, April 22, 2011

Световната банка представи интерактивна световна карта

Уникална интерактивна карта представи Световната банка. На картата се вижда разпределението на парите, които заема финансовата институция на нуждаещите се държави. Чрез картата може да се получи информация за 16 хиляди проекта на Световната банка, които са насочени към нуждаещите се хора в 79 държави, предаде Mashable.

Целта на създаването на картата, както и на други подобни инициативи на банката, е да се информира обществото за това, как се разпределят парите и да се стимулират богатите да помагат повече на по-бедните държави. Чрез тази карта може да се повиши и нивото на отчетност на правителствата, които получават от средствата.

Преди създаването на интерактивната карта, информацията можеше да се получи само след безкрайно ровене в хиляди страници с финансови документи. Никой не знаеше къде точно и за какво отиват парите по проектите на Световната банка. Сега положението е значително подобрено.

Картата е създадена благодарение на десетки неуморни стажанти, които са извадили информацията. В чисто технически план информационната услуга е изградена чрез картографските системи GeoIQ и Blue Raster. Вече с няколко щраквания на мишката може да се получи информация за различни проекти на обща стойност 168 милиарда щатски долара.
Световната банка работи главно с правителствата на отделните държави, а благодарение на новата инициатива обикновените граждани ще получат достъп до информация, която преди дори не са подозирали, че съществува.

Картата е достъпна на следния адрес: http://maps.worldbank.org/

No comments:

Post a Comment

Share This: